пятница, 28 февраля 2014 г.

Події в Україні: старі граблі урядування. Чи скоро лоба заболить?

Верховна Рада Криму створила у п`ятницю спецпідрозділ з охорони громадського порядку ”Беркут”, який буде підпорядковано виключно республіканській владі.
Про це повідомив перший віце-прем`єр Ради міністрів Криму Рустам Теміргалієв.
”Вчора пізно увечері (ввечері 27 лютого - УНІАН) я зустрічався з бійцями ”Беркута”, де домовилися про створення кримського спеціального підрозділу з охорони громадського порядку ”Беркут”, яке буде підпорядковане виключно республіканській владі. Сьогодні (28 лютого) депутати Верховної Ради Криму вже прийняли відповідне рішення”, - написав Теміргалієв на своїй сторінці в соцмережі ”Фейсбук”.
Як повідомляв УНІАН, новий міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розформував спецпідрозділ міліції ”Беркут”, постановивши провести атестацію чотирьох тисяч співробітників і створити новий підрозділ.
В той же час, в.о. президента України Олександр Турчинов не буде вводити в силу рішення парламенту про скасування закону про мови, тоб-то ветує рішення про скасування цього закону, заявив в ефірі кримського телеканалу ATR новопризначений представник президента в Криму Сергій Куніцин.
"Вдалося переконати керівників держави - буде накладено вето на закон про мови. Новий закон про мови буде внесено", - сказав він.
Нагадаємо, Верховна Рада України 23 лютого визнала таким, що втратив чинність, закон про основи державної мовної політики " від 3 липня 2012 року. Цей закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
Як відомо, скасування мовного закону викликало хвилю невдоволення в ряді регіонів країни.
Сніжним комом нарастають ворохи поспішних й невиважених рішень нової української адміністрації, що перебуваючи в нелегких умовах відтворення держави, як такої, після ганебного падіння “режиму” Януковича.
Втім, Європа не надто поспішає надавати обіцяну допомогу. Будь-які дискусії про обсяг потенційної міжнародної допомоги Україні поки що будуть передчасними, заявила журналістам директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард.
МВФ лише наступного тижня збирається направити до України місію, яку очолить заступник начальника відділу Європейського департаменту МВФ, що відповідає за місії фонду в Україні, для проведення відповідних консультацій з українськими урядовцями.
Разом із тим, багато країн Європи й США поквапилися запевнити, що розпочали розслідування щодо законності надбання фінансових активів й операцій із ними з боку цілої низки екс-урядовців і бізнесменів з України, які перебували у близькому оточенні Януковича. При чому, публічне “пошаркування” в даному напрямку продемонстрували й навіть такі поважні у фінансовому світі країни, як Швейцарія, Австрія, Люксембург, де ймовірність накопичення “злочинних” коштів українськими екс-урядовцями надзвичайно мала через скрутні вимоги до прозорості фінансів й жорсткого антикорупційного законодавства. Так, прес-служба Юрія Колобова повідомляє, що він не має жодних рахунків у Швейцарській конфедерації, про що й повідомив у телефонній розмові послу Швейцарії Крістіану Шьоненбергеру. У свою чергу, за даними прес-служби Колобова, посол заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, відповідь на неї буде дано посольством офіційно найближчим часом.
Єдине, що для деяких осіб з оточення екс-президента може бути актуальним – то це нерухомість в названих країнах, проте, можливо, завбачливо було б вимагати від влади названих країн інформації про розслідування не тільки обставин збагачення “родини” Януковича, але й десятків, а можливо й сотень, інших поважних українських політиків і можновладців, що не відмовили собі у коштовному задоволенні обзавестись тихим будиночком в Альпах. В іншому випадку, подібна ініціатива, нажаль, буде лише профанацією, якою намагатимуться прикриватися новопризначені українські урядовці, біографія яких може викликати певні сумніви у громадськості й Майдану.
Нагадаємо, що за даними УНІАН, Швейцарія та Австрія оприлюднили списки колишніх українських чиновників, чиї рахунки будуть заблоковані.
Зокрема, до списків обох країн потрапили наступні колишні українські посадовці: Віктор Янукович, Олександр Янукович, Микола Азаров, Сергій Арбузов, Михайло Добкін,  Геннадій Кернес,  Олександр Клименко, Андрій Клюєв, Віталій Захарченко, Віктор Пшонка і Олена Лукаш.
Окрім того, Швейцарія включила до списку Раїсу Богатирьову, Юрія Іванющенка, Сергія Клюєва, Бориса Колеснікова, Юрія Колобова, Володимира Козака, Миколу Присяжнюка та Олександра Єфремова.
У той же час, Австрія додала до списку Валерія Коряка (колишній керманич київської міліції), Олександра Попова, Станислава Шуляка, Володимира Сівковича, Олександра Якименка та Юрія Іванющенка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий